duminică, 19 septembrie 2010

Theodor V. Ionescu

Theodor V. Ionescu

Acad. Prof. Univ. Dr. Doc. Theodor V. Ionescu
Theodor V. Ionescu.jpg
Născut8 februarie 1899
Dorohoi
RezidențăRomânia
NaționalitateFlag of Romania.svg română
InstituțieFacultatea de Fizică, București-Măgurele, Catedra de Electricitate
Alma MaterUniversitatea din Paris
Doctoranzi32
Cunoscut pentruMagnetron și Oscilații cuplate în Plasmă
SocietățiAcademia Română
Copiiun copil, Andrei
Acad. Prof. Univ. Dr. Doc. Theodor V. Ionescu (n. 8 februarie 1899, Dorohoi, județul Botoșani - d. 6 noiembrie 1988, București) a fost un fizician și inventator român care a făcut descoperiri remarcabile în fizica plasmei, fizica ionosferei, cuplaje de ioni cu electroni în plasme dense, maseri, amplificare cu magnetroni,efectul Zeeman, efecte legate de fuziunea nucleară controlată, mecanisme cuantice ale emisiei în plasme fierbinți. Membru al Academiei Române.

Cuprins

[ascunde]

[modifică] Realizări științifice și colaboratori

În anul 1925 a inventat un microfon bazat pe curenții termoionici (curenți emiși de corpurile încălzite) și un modulator de lumină folosind fenomenul de interferență.

[modifică] Studii de doctorat in Fizica Plasmei

Și-a obținut doctoratul în fizica plasmei întîi la Paris, și apoi în România. Astfel, istoria fizicii plasmei la Universitatea "Alexndru Ioan Cuza" din Iași a început în 1923 odată cu susținerea primei teze de doctorat în fizică la Iași de către Theodor V. Ionescu, sub îndrumarea prof. Petru Bogdan. În 1925, Theodor V. Ionescu este numit profesor la Catedra de Fizică Moleculară, Acustică și Optică. Sub conducerea acad. prof. Theodor V. Ionescu s-au întreprins primele studii în domeniul fizicii gazelor ionizate din România.

[modifică] Contribuții la Fundarea Catedrei de Electricitate și Magnetism din București. Primele invenții de Magnetroni, Maseri și TV

Apoi a înființat primul laborator și Catedra de Electricitate de la Facultatea de Matematică și Fizică a Universității din București, ulterior devenită Facultatea de Fizică.
A inventat o versiune a magnetronului în jurul anului 1935, înaintea celor din Anglia. În anul 1936 obține un brevet de invenție pentru imagini în relief pentru cinematografie și televiziune.
În anul 1946, împreună cu fizicianul V. Mihu a inventat și construit o instalație cu care s-a obținut prima "emisiune stimulată " de tip MASER (amplificator cuantic de microunde) fiind astfel un precursor al MASER-ului inventat în 1954[1].

[modifică] Fenomene de rezonanță în plasmă conținînd ioni de oxigen și hidrogen în câmp magnetic

Octav Gheorghiu (din laboratorul de Fizica plasmei al Institutului de Fizică--Bucharest Institute of Physics, Plasma Laboratory) a lucrat deasemena cu Acad. Th. V. Ionescu, prietenul său din copilărie, pe care l-a respectat foarte mult pentru calitățile sale excepționale umane. Ei au studiat sistematic împreună frecvențele de rezonanță ale ionilor moleculari de oxigen și hidrogen. Au publicat apoi aceste rezultate valoroase într-o serie de articole în C. R. Acad. Sci. Paris[2].
În anii 1970, împreună cu fizicienii Dr. Radu Pârvan și Ioan C. Băianu-- unul din asistenții săi doctoranzi în fizica plasmei în câmpuri magnetice la Catedra de Electricitate a Facultății de Fizică din București-- acad. Th. V. Ionescu a finalizat experiențe de oscilații magnetice rezonante la frecvențe radio și de micro-unde în plasme fierbinți implicînd cuplări ionice-electronice cuantice în câmpuri magnetice longitudinale, cu posibilități mari în viitor de realizare de fuziune nucleară în plasme fierbinți la presiuni mari[3]. O primă lucrare a fost susținută și prezentată la Paris de Acad. Louis Néel[4], Laureat al Premiului Nobel în Fizică pentru Magnetism, apoi publicată în revista de renume internațional C. R. Acad. Sci. Paris, în același an.
Urmașul său ca Șef al Catedrei în 1970 a fost Florin Ciorăscu, „importat” de la IFA, (d. în 1977 din cauza cutremurului din București).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu