joi, 23 septembrie 2010

Constantin Gane

CONSTANTIN I. GANE 
Nicolae Nitã 
      Scriitorul de mai târziu, Constantin I. Gane, s'a nãscut la 27 Martie 1885 la Botosani. C-tin GaneStudiile primare si secundare în orasul natal; superioare, în Germania, la Universitatea din Rostock de unde obtine titlul de Doctor in Drept (1910). Premiul "Gheorghe Asachi" al Academiei Române (1933). Scriitor de seamã, publicist. A prezentat în chip romantat în lucrãrile sale, numeroase momente importante din istoria Neamului Românesc, întemeiate însã pe cunoasterea perfectã a bazei documentare. Si-a adus o contributie masivã la conturarea imaginii vietii cotidiene în Principatele Române si în domeniul genealogiei. Portretist iscusit. A condus revista "Sânzana", Bucuresti.       In ultimul volum (III) al lucrãrii sale de cãpãtâi, "Trecute vieti de Doamne si Domnite", C. Gane scria: "Nu-mi pot continua cartea, cãci a fost ucis Cãpitanul meu si al Neamului".
      Condamnat de regimul comunist la multi ani de închisoare, a înfruntat cu mare curaj teroarea si sãlbãticiile la care a fost supus de cerberii comunisti, fãrã a ceda din convingerile sale legionare.
      Asasinat din ordinul regimului comunist în închisoarea Aiud la 12 Aprilie 1962(?), la vârsta de 77 de ani si apoi aruncat intr'o groapã comunã.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu