joi, 23 septembrie 2010

Max Blecher

 

Marcel (Max) Blecher
Max Blecher.jpg
Naștere –(8 septembrie 1909
Botoșani, județul Botosani
Profesiune –prozator, romancier,
Naționalitate –român
Operă/e de debut –Întâmplări în irealitatea imediată

Marcel (Max) Blecher (n. 8 septembrie 1909, Botoșani - d. 31 mai 1938, Roman) a fost un romancier român de origine evreiască. Tatăl său, Lazăr Blecher, proprietarul unei fabrici de sticlă, era destul de înstărit. Prozator și poet cu o sensibilitate maladivă, Max Blecher face parte din aceeași generație literară cu Mircea Eliade sau Anton Holban, scriitori care aduc în spațiul literaturii române un spirit confesiv fără false pudori, remarcabil grație coordonatei unei lucidități dilatate de veritabilă febră existențialistă. Din acest motiv, Max Blecher este considerat de critica literară drept principalul reprezentant al literaturii autenticității.
Își întrerupe cursurile la Facultatea de medicină din Paris imediat după declanșarea bolii sale: Max Blecher suferea de o boală pe atunci incurabilă, morbul lui Pott, tuberculoză la coloana vertebrală. A fost internat în cîteva sanatorii, întâi la Berck-sur-mer, în Franța, apoi la Leysin, în Elveția. Apoi a fost internat în sanatoriul de la Techirghiol. Operele sale sunt în foarte mare măsură autobiografice. Suferințele sale atroce l-au impresionat profund pe Mihail Sebastian care a făcut din Max Blecher un personaj foarte important al Jurnalului său.

Cuprins

[ascunde]

[modifică] Poetul

O primă și ultimă plachetă de versuri, intitulată Corp transparent (1934) îi apare cu ajutorul prietenului său Geo Bogza, versurile fiind uneori suprarealiste, dar mai adesea destul de convenționale ca tehnică. Geo Bogza l-a ajutat de altfel să-și tipărească și cele trei romane și cu el avea să poarte o corespondență asiduă.

[modifică] Romancierul

Romanul său de debut, Întâmplări din irealitatea imediată este o evadare din viața de zi cu zi a tânărului cu o sensibilitate excesivă, "țintuit la pat" de o boală cumplită. Inimi cicatrizate - roman în care descoperim începutul bolii sale (morbul lui Pott la coloana vertebrală), care-l va doborî mult prea timpuriu. Ultimul său volum, tipărit postum de amicul său Sașa Pană, Vizuina luminată, un "jurnal de sanatoriu", închid trăirile sale. Tînărul critic Eugen Ionescu a făcut pentru prima oară o apropiere între scrisul său și cel al lui Franz Kafka. Corpul lui avea, într-adevăr, "să se frângă... ca un copac rupt, ca o păpușă de cârpă".

[modifică] Caracterizări

Marcel Blecher a fost "...un scriitor unic... un remarcabil stilist... și prin simțul de umor prin care autorul încearcă să depășească latura tragică a existenței sale" (Camil Baltazar).
"Blecher nu este un înstrăinat de evreism, ci, dimpotrivă, nu numai colaborarile sale... dovedesc... o vibrantă și autentică personalitate iudaică..." (Ury Benador). E unul dintre eroii faimosului jurnal al lui Mihail Sebastian.

[modifică] Opere

  • Corp transparent, 1934
  • Întâmplări în irealitatea imediată, Editura Vremea, București, 1936
  • Inimi cicatrizate, 1937
  • Întâmplari în irealitatea imediată. Inimi cicatrizate, Editura Gramar, București, 1995 (ediție îngrijită, prefațată și cu un curriculum vitae de T. Vargolici)
  • Întâmplări în irealitatea imediată. Inimi cicatrizate. Vizuina luminată. Corp transparent. Corespondență, Editura Vinea & Editura Aius, București și Craiova, 1999
  • Max Blecher, mai puțin cunoscut, Editura Hasefer, București, 2000 (mai conține Scrisori către Geo și Elisabeta Bogza)
  • Intamplari in realitatea imediata.Inimi cicratizate. Vizuina luminata [Craiova], Editura Aius [2009], (prefata de Constantin M. Popa)

[modifică] Monografiii despre Max Blecher

1. Ailenei, Sergiu, Introducere în opera lui M. Blecher, Iași, Editura Alfa, 2003
2. Băicuș, Iulian, Max Blecher. Un arlechin pe marginea Neantului, Editura Universității din București, 2000
3. Țeposu, Radu G., Suferințele tînărului Blecher, București, Editura Minerva, 1996

[modifică] Studii despre Max Blecher

1. Țeposu, Radu G., În căutarea identității pierdute prefața la volumul Max Blecher, Opere complete
2. Manolescu, Nicolae, Prin niște locuri rele în tratatul critic despre romanul românesc Arca lui Noe, București, Editura Gramar, 1998
3. Negoițescu, Ion, M. Blecher sau „bizara aventură de a fi om” în Engrame, București, Editura Albatros, 1975
4. Pillat, Dinu, M. Blecher în Mozaic istorico- literar Secolul XX, București, Editura pentru literatură, 1969

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu