miercuri, 8 decembrie 2010

Daniel Badale

 Teatrului National




Roluri la TNB:

Pe actorul Daniel Badale l-a adus directorul Ion Caramitru anul trecut 2006, in vara, de la Botosani la Teatrul National din Bucuresti, dupa ce-l vazuse jucand in "Ivan Turbinca" la Festivalul de Comedie din Capitala, festCo. Criticii de specialitate il apreciasera si ei pe Badale pentru acest rol. Venit la Bucuresti, tanarul actor locuieste intr-o cabina din Teatrul National, amenajata cu strictul necesar.
Cabina, cu o suprafata de aproximativ 15 metri patrati, arata ca toate celelalte unde actorii doar se schimba si se machiaza. Nu are in plus decat un pat si un fotoliu, pe langa oglinzile sub care se intind masutele de machiaj uzate in atatia ani de folosire. In acest cadru, Badale simte ca nu-i lipseste nimic. "Cand se joaca Take, Ianke si Cadar, dau drumul la boxa si ascult spectacolul aici. E ca la radio, iar daca vreau, pot sa ma duc sa deschid usa si sa-l si vad", povesteste el, zambind.
Joaca in patru spectacole
Proaspat venit la Teatrul National din Capitala, Badale joaca din toamna in "Menajeria de sticla" a Catalinei Buzoianu si, recent, in "Viata mea sexuala", montata de Sorin Militaru. In "Eduard al III-lea", prima montare dupa controversatul text, atribuit in cele din urma lui Shakespeare, actorul a primit de la regizorul Alexandru Tocilescu un rol princiar, adica fiul protagonistului. Premiera din aprilie cu "Jocul ielelor", regizata de Claudiu Goga, ii umple programul pentru restul stagiunii.
Actorul isi intretine mama
Programul incarcat pare sa nu-i lase timp lui Badale nici sa-si traga sufletul. Chiar daca in zilele de luni nu are repetitii, tot in cabina sa poate fi gasit, cu textele de la cele trei spectacole la indemana. Coboara in oras doar ca sa manance si sa-i trimita bani mamei sale, la Botosani, care, pensionara fiind, depinde de ajutorul lui. "Eu intretin o familie, adica pe mine si pe ea, pentru ca nu sunt casatorit", precizeaza actorul. Astfel ca, desi are salariul de 1.300 de lei, nu-si permite inca sa-si inchirieze o garsoniera.
La fel s-a intamplat in 2000, cand a avut prima incercare, esuata, de a reveni in Capitala, unde absolvise UNATC-ul in 1994, ca sa se angajeze apoi la Teatrul din Botosani, unde a jucat pana anul trecut. Cota maxima a salariului sau ajunsese acolo la 500 de lei.
A refuzat sa joace in telenovele
Povestea venirii lui Badale in Bucuresti are momente neasteptate. Dupa ce luase Premiul national de interpretare la festCo, nici prin cap nu-i trecea actorului ca va primi o oferta de angajare de la Caramitru. "Cand le-am vazut langa mine pe doamnele Valeria Seciu si Catalina Buzoianu, am ramas perplex", isi aminteste Badale momentul in care a aflat ca va lucra la Teatrul National din Bucuresti.
Rolurile de aici il fac sa se simta responsabil aproape pentru fiecare miscare.

Astfel, el povesteste ca a refuzat posibilitatea de a primi un rol intr-un serial de televiziune pentru ca vrea sa se concentreze exclusiv asupra rolurilor din cele patru spectacole. Nu pare sa se lase prea afectat de lipsa banilor. a??Daca faci o profesie de genul asta, trebuie sa ai o anumita doza de nebunie, pentru ca nu e platitaa??, conchide Badale.
Premii peste premii
Primul, in Botosani
La festCo, Badale era premiat in aprilie 2006 drept cel mai bun actor pentru rolul jucat din "Ivan Turbinca", de la Teatrul "Mihai Eminescu" din Botosani. Distinctia pentru o actrita in rol principal i-a revenit atunci Cocai Bloos. La Botosani, orasul sau natal, tanarul premiat jucase si la Teatrul de Papusi "Vasilache", in spectacole ca "Pacala in satul lui" si "Amnarul". Rolul din "Ivan Turbinca" i-a adus inca un premiu, la Festivalul de Comedie de la Galati

   


  Rolul Ivan Turbincă, în montarea lui Ion Sapdaru la Teatrul <<Mihai Eminescu>> din Botoşani l-a adus pe actorul Daniel Badale în atenţia criticii, obţinând totodată Premiul Naţional la Festivalul Comediei de la Galaţi în 2006. „Ivan Turbincă“ este o colaborare mai veche cu regizorul acestui spectacol, Ion Sapdaru, actor şi regizor al Teatrului Naţional din Iaşi. „Am lucrat împreună ani zile“ ne-a mărturisit actorul „şi a fost o colaborare fructuoasă. Acestui rol încerc să-i dau anumite valenţe şi percepţia mea asupra lui este mai uşoară, poate pentru că vin din zona aceea. Este ceva care, pe de o parte ţine de structură, iar pe de altă parte, de felul meu ludic de a privi viaţa şi bucuria nespusă de a trăi fiecare rol“.

                                                   Vedetă la Botoşani

 


Pasiunea pentru teatru s-a manifestat din anii ’80, când actorul a intrat în trupa de teatru „Gong“ din Botoşani, în cadrul căreia a început să joace în scenete şi a continuat cu pantomima, în trupa lui Dan Puric, aflat în stagiu la Teatrul <<Mihai Eminescu>> din Botoşani. A absolvit în 1994 Facultatea de Teatru în Bucureşti, la clasa regretatului actor şi profesor Dem Rădulescu, iar după absolvire s-a întors la Botoşani unde a jucat până în 2006. „Am debutat cu Volodea din „Ultimul examen“, urmat de o serie întreagă de roluri principale pe care le-am făcut cât am putut de bine. Dintre acestea aş aminti Hamlet, Iuda din spectacolul cu acelaşi nume de Leonid Andreev, Nae Girimea din <<D’ale carnavalului>>, Gufi din <<Ţara lui Gufi>> de Matei Vişniec şi încă multe altele“. La Botoşani şi-a făcut „ucenicia“ şi pentru că oraşul este mai mic, Daniel Badale era acolo un fel de vedetă locală. „Fiind din Botoşani, oamenii m-au primit cu multă căldură şi dragoste, iar eu am încercat să-i răsplătesc, la rândul meu prin rolurile în care am jucat...“


                                                   Jocul cu moartea


<<Ivan Turbincă>> este rezultatul unei munci de echipă şi un rol ce i-a adus actorului multe satisfacţii. „Teatrul este o artă colectivă, iar eu nu aş fi realizat nimic fără colegii mei minunaţi cu care fac o echipă bună. Fiecare dintre noi avem o bucurie imensă de a juca şi de dărui spectatorilor o stare de bine, pentru ca timp de o oră şi jumătate să-i ajutăm să uite de cenuşiul cotidian. E un spectacol care mi-aş dori să dureze. Îl joc cu o plăcere deosebită şi am observat că este iubit de public. Pentru un actor nu există altceva mai important. Clasicii români ar trebui scoşi la rampă mai des, pentru că un popor se izbăveşte prin cultură mai mult decât prin orice altceva. Această piesă se potriveşte fiecărei vârste, deoarece sarcasmul şi spiritul hâtru al lui Creangă vibrează în întreaga piesă. În jocul omului cu moartea, acesta învinge prin isteţime şi umor. Dorim, mai ales, să îi convingem pe spectatori că fiecare om poartă în suflet <<turbinca>> lui, în care poate ascunde toate greutăţile şi necazurile care tind să ne aglomereze viaţa“.
  • Barry Derrill - "S-a sfârşit cum a-nceput" de Sean O`Casey, regia Horaţiu Mălăele, 2010
  • „Ivan Turbincă" după Ion Creangă, regia Ion Sapdaru, 2009 
  • Damis - „Tartuffe" de Molière, regia Andrei Belgrader, 2009   
  • Dansul - „Comedia norilor" după Aristofan, regia Dan Tudor, 2009
  • Dumitru - „Molto, gran' impressione" de Romulus Vulpescu, regia Dan Tudor, 2009     
  • Eduard, prinţ de Walles – „Eduard al III-lea” de William Shakespeare, regia Alexandru Tocilescu, 2008
  • Marcel - „Viaţa mea sexuală”, de Cornel George Popa, regia Sorin Militaru, 2007
  • Sache Dumitrescu - „Jocul ielelor” de Camil Petrescu, regia Claudiu Goga, 2007
  • Tom - „Menajeria de sticlă”, de Tennessee Williams, regia Cătălina Buzoianu, 2006

Activităţi în afara TNB
 

Roluri în teatru
1994 – 2002: Teatrul Mihai Eminescu, Botoşani
2002 – 2005: Teatrul de Păpuşi Vasilache, Botoşani

  • Volodea - „Dragă Elena Sergheevna” regia Petru Vutcărău, (Debut)
  • One man show - „Spectacol fără titlu”, regie proprie
  • Iuda - „Iuda” de Leonid Andreev, regia Ion Sapdaru
  • Gufi - „Ţara lui Gufi” de Matei Vişniec, regia Ion Sapdaru
  • Hamlet - „Hamlet” de William Shakespeare, regia Ion Sapdaru
  • Nae Girimea - „D`ale carnavalului” de I.L. Caragiale, regia Ion Sapdaru
  • Miroiu - „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, regia Mihaela Săsărman
  • Brutus - „De divinatione”, studiu după Cicero, regia Doina Zotinca
  • Jakob Fugger - „Martin Luther”, regia Mihaela Săsărman
  • Nebunul, Şeful de secţie - „Însemnările unui nebun” de Nicolai Vasilievici Gogol, regia Ion Sapdaru
  • Iţic - „Take, Ianke şi Cadâr” de Victor Ioan Popa, regia Ion Bordeianu
  • Revizorul - „Revizorul” de Nikolai Vasilievici Gogol, regia Ion Bordeianu
  • Ivan Turbincă - „Ivan Turbincă” de Ion Creangă, regia Ion Sapdaru
  • Surugiul - „Ultimul Sutto” de Dumitru Crudu, regia Sandu Vasilache

Roluri în film
  • Profesorul - „A fost sau n-a fost”, regia Cornel Porumboiu, 2006 
  • Nebunul fricos - „Ţăcăniţii”, regia Gerard Cuq, 2002
  • Ghenovicescu - „Patul lui Procust”, regia Sergiu Prodan şi Veronica Mesina, 2001
  • „Drumul câinelui”, regia Laurenţiu Damian, 1991

Formaţie
  • Academia de Teatru şi Film, Bucureşti, promoţia 1994, clasa profesor universitar Dem Rădulescu
Nominalizări şi premii
  • Premiul Naţional la Festivalul Comediei, Galaţi, pentru rolul Ivan Turbincă, 2006
  • Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal în cadrul Festivalului Comediei Româneşti FESTCO, Bucureşti, pentru rolul Ivan Turbincă, 2006
  • Nominalizat la Premiul pentru „cel mai bun actor” (debut), Sfântu Gheorghe, 1995

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu